جراحی کیست مویی روشی موثر برای از بین بردن این نوع عفونت پوستی است. این نوع جراحی معمولاً به صورت سرپایی در بیمارستانها انجام میشود. جراحی کیست مویی زمانی انجام میشود که به دلیل بازگشت مو به زیر پوست، آبسه ایجاد شده باشد و شما بتوانید سوراخ کوچکی را روی پوست خود مشاهده کنید. کیست مویی که تحت عنوان سینوس پیلونیدال نیز خوانده میشود ممکن است بسیار دردناک باشد، بنابراین باید هر چه سریعتر نسبت به جراحی و درمان آن اقدام نمود. درمان قطعی کیست مویی تنها از طریق روشهای پر تهاجم همچون عمل جراحی امکانپذیر است و در این زمینه تاکنون هیچ دارویی جوابگو نبوده است.
پیشگیری از کیست مویی
از آنجایی که کیست مویی عارضهای دردناک و شایع است، آشنایی با روشهای پیشگیری از آن نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به این نوع کیست دارد. به عنوان مهمترین روشهای پیشگیری از ابتلا به عارضه کیست مویی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
✅ رعایت بهداشت
یکی از اصلیترین روشهای پیشگیری از عارضه کیست مویی، رعایت بهداشت در ناحیه مقعد است. از آنجایی که ممکن است کیست مویی در تمامی قسمتهای بدن ایجاد گردد باید به جز ناحیه مقعد، سایر قسمتهای بدن که پر مو هستند را نیز همیشه تمیز نگه دارید.
برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری، همیشه قسمتهای پر مو بدن خود را شسته و تمیز نگه دارید. افراد حساس برای شستشوی ناحیه مقعد خود و تمیز کردن آن میتوانند از صابون آنتیباکتریال و آب ملایم استفاده کنند. البته در استفاده از این صابونی نباید زیادهروی کرد، زیرا احتمال مسدود شدن منافذ پوست به وسیله آن وجود دارد.
✅ رفع موهای زائد
یکی از مهمترین دلایل بروز کیست مویی موهای زائد بدن است، بنابراین باید به طور دائم نسبت به رفع این موها اقدام کرد تا احتمال ابتلا به این عارضه به حداقل برسد. اگر بدن شما پر مو است و موهای ضخیمی دارید، باید به طور مداوم نسبت به موزدایی بدن خود اقدام نمایید. برای موزدایی روشهایی را انتخاب کنید که ریشه مو به طور کامل از پوست خارج میشود.
روشهای فوق به شما کمک خواهد کرد تا موهای زیر پوستی که یکی از دلایل بروز کیستهای مویی هستند را کاهش دهید و کمتر در معرض ابتلا به این عارضه قرار بگیرید. یکی از بهترین روشهای موزدایی که امروزه نیز طرفداران بسیار زیادی دارد، استفاده از لیزر است.
بیشتر بخوانید: هزینه عمل کیست مویی
✅ کاهش وزن
اگر چاق هستید و اضافه وزن دارید یکی از بهترین روشهای پیشگیری از این عارضه، کاهش وزن است. همانطور که میدانید عمق شکاف باسن در افرادی که چاقتر هستند بیشتر است، بنابراین احتمال ابتلای آنان به این عارضه قطعاً بالاتر خواهد بود. از همین رو کاهش وزن به عنوان یکی از روشهای پیشگیری از ابتلا به کیست مویی محسوب میشود.
✅ خودداری از نشستن به مدت طولانی
از آنجایی که یکی از دلایل ابتلا به این عارضه نشستن طولانی مدت است، برای پیشگیری از آن بهتر است که از این کار خودداری کنید. با نشستن طولانی مدت پوست ناحیه مقعد فرسایش یافته و با تحریک پوست، مو به سمت داخل باز میگردد و در نهایت کیست مویی ایجاد میگردد.
افرادی که به واسطه شغل خود مجبور هستند مدت زمان زیادی را بنشینند، باید حتماً فواصل کوتاهی را به استراحت و پیادهروی اختصاص دهند تا از ابتلا به کیست مویی و دردسرهای پس از آن در امان بمانند.
✅ استفاده از لباس های مناسب
از آنجایی که لباسها به طور مستقیم با بدن شما در تماس هستند و موجب تحریک پوست میشوند، باید لباسهای مناسبی را برای پوشیدن انتخاب کنید. استفاده از لباس زیر تنگ با جنس پلاستیکی احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد. به خصوص در فصل تابستان که هوا گرم است این لباسها میتوانند موجب تجمع میکروب و آلودگی و در نهایت بروز کیست مویی شوند. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه باید لباسهای زیر نخی و گشاد را انتخاب کنید.
نحوه درمان کیست مویی
هنگامی که با علائم عارضه کیست مویی مواجه شدید، باید به پزشک متخصص جراحی عمومی مراجعه کنید. پزشک جراح میتواند با توجه به شواهد و علائم فیزیکی بدن این عارضه را به خوبی تشخیص بدهد. پزشک برای تشخیص اولیه به تصویربرداری و آزمایش خون احتیاجی ندارد.
پس از این که پزشک وجود کیست مویی در بدن شما را تایید کرد، از شما سوالاتی خواهد پرسید تا از سوابق و علائم شما مطلع شود. برای کاهش درد و پیشگیری از شدید شدن این عارضه پزشک آنتیبیوتیک را برای بیمار خود تجویز میکند. در نهایت پزشک با توجه به شرایط جسمی بیمار و میزان حاد بودن کیست مویی یک روش درمانی مناسب که شامل جراحی و یا لیزر میشود را برای بیمار تجویز میکند تا در اسرع وقت انجام گردد.
بیشتر بخوانید: عوارض عمل نکردن کیست مویی
جراحی کیست مویی
جراحی کیست مویی هنگامی که اندازه کیست بزرگ و متورم شده باشد، پیشنهاد میشود. از طرفی این جراحی برای کسانی مناسب است که فعالیتهای سنگین انجام نمیدهند و تحمل درد را نیز دارند، زیرا روش سنتی جراحی دوره نقاهتی نسبتا طولانی دارد. این عمل جراحی در بیمارستان انجام میشود و بیمار پس از عمل، باید به خوبی استراحت کند. از آنجایی که در جراحی پزشک دست خود را وارد ناحیه مربوطه میکند، احتمال ابتلا به عفونت و آسیب به عضله اسفنکتر داخلی نیز وجود دارد.
در این جراحی پزشک جراح با استفاده از چاقوی مخصوص، محل کیست را برش زده و مقداری از پوستهای اطراف آن را به طور کامل برمیدارد. اگر جراحی کیست مویی به روش باز انجام گردد در انتها زخم بخیه زده نمیشود تا به مرور زمان آن حفره کوچک پر شود. در صورتی که جراحی به روش بسته انجام شود، محل زخم نیز بخیه زده خواهد شد و بیمار پس از چند روز میتواند فعالیتهای روزانه خود را آغاز کند.
نتیجه گیری
کیست مویی یک نوع عفونت پوستی است که در برخی موارد با درد شدیدی همراه است. جراحی کیست مویی به منظور درمان این عارضه توسط پزشک جراح و به صورت سرپایی در بیمارستان انجام میشود. برای پیشگیری از ابتلا به این عارضه میتوانید اقداماتی همچون رعایت بهداشت، رفع موهای زائد، استفاده از لباسهای مناسب، خودداری کردن از نشستنهای طولانی مدت و کاهش وزن را انجام دهید. اگر با علائم این بیماری مواجه شدید، به پزشک مراجعه کنید تا با توجه به وضعیت جسمانی شما روش مناسبی را جهت درمان تجویز کند. جراحی کیست مویی با دو روش بسته و باز انجام میگردد که دوره نقاهت روش بسته کوتاهتر است. انجام این جراحی را به پزشکی حاذق و با تجربه بسپارید.
سوالات متداول
س. آیا احتمال ناپدید شدن کیست مویی وجود دارد؟
✔ بله، ممکن است کیست خود به خود تخلیه شده و ناپدید شود.
س. آیا کیست مویی کشنده است؟
✔ خیر، فرد مبتلا به این عارضه تنها ممکن است با درد زیادی مواجه شود.
س. برای درمان کیست مویی به چه پزشکی باید مراجعه کرد؟
✔ پزشک جراح عمومی
س. آیا امکان درمان کیست مویی با لاپاراسکوپی وجود دارد؟
✔ از آنجایی که کیست مویی در سطح بدن است به لاپاراسکوپی احتیاجی ندارد.